Bouwupdate 01-10-2017: Bedrading

Draadjes, draadjes, draadjes..

Een berucht onderdeel van de modelbaan is de bedrading! Hoe meer en hoe groter je wilt bouwen, des te meer bedrading komt er bij kijken! Zo ben ik op dit moment enkel bezig met Fase 1 van het schaduwstation, 10 opstelsporen van +\- 170cm lengte. Blokken maken, wissels leggen. Allemaal bedrading nodig.

Rugpijn onder de baan?

Om veel werk al makkelijker te maken heb ik er voor gekozen om een soort ‘lade’ te creëren waar de diverse decoders en melders op gemonteerd kunnen worden. Echter moest deze wel uitneembaar zijn om plat te kunnen leggen, op het bureau of op schragen. Stoel erbij en je kan op een normale manier al veel werk doen! Door middel van een aantal stekkerverbindingen zal deze lade dan aan de baan gekoppeld worden.

Op de foto rechts zijn deze te zien, de zogenaamde 37-polige D-sub stekkers die veel bij computers gebruikt worden. De nummers die erbij staan zijn het printnummer, op de print hebben de 37 polen ook een nummer. Op papier staat dan weer welk nummer van welke print waar naar toe gaat. Print 1 en 2 zijn voor de wissels, print 4 en 5 voor de bezetmelding. Omdat ik voor alsnog niet meer verbindingen nodig heb is print 3 nog niet op de plaat gemonteerd.

Componenten

Op de foto links, de bovenste rij de wissel decoders van RoSoft. Deze hebben ook nummers gekregen waarmee ik op papier weer direct kan nakijken naar welke print en welke connector die gaat. In geval van storingen in de toekomst is het op deze manier sneller op te zoeken en te verhelpen (hopelijk komen er geen storingen.. 😉 )

De onderste rij zijn de bezetmelders, ook van RoSoft. Deze zijn voor 45% aangesloten, toen was helaas de bruine draad op en kon ik het niet afmaken. Direct een bestelling de deur uit gedaan zodat ik het in de loop van deze week alsnog kan afmaken! De patch kabels zitten nog niet aangesloten, dit zal nog gebeuren. Ook deze zal met een aparte stekker te koppelen zijn. Op die manier kan de plaat geheel bij de baan weggenomen worden.

Foto’s