De herfst is aangebroken, hét seizoen is er weer!

De herfst is aangebroken!

Zoals vele mede modelspoorbouwers wel bekend, het modelbouwseizoen is weer aangebroken. De temperaturen vallen weer omlaag, het beruchte virus grijpt weer om zich heen en we zitten weer graag binnen, op de zolder of daar waar de treinenkamer vorm heeft gekregen! En dit geldt ook voor mij.. De zomer laten we weer achter ons en de laatste hete dagen zijn voorbij, althans voor het grootste deel, wat de herfst brengt is altijd spannend! Is het alleen maar regen, wind en slecht weer, wordt het toch nog warm en gaan we naar buiten of komt koning winter bijzonder vroeg kijken? Komt die überhaupt wel kijken? Geen idee wat er gaat komen, lekker de zolder op en daar weer flink aan de bak!

 

Oostenrijk in miniatuur, waar staan we eigenlijk?

De afgelopen tijd heeft de bouw compleet stil gelegen vanwege de hoge temperaturen op de zolder en andere klussen die gedaan moesten worden. Enkele weken vakantie waarin ik niet thuis was spelen ook mee, maar voor nu ik weer thuis ben is het belangrijk te weten waar ik sta met de baan, wat er moet gaan gebeuren om alles weer rijdende te krijgen.

– Aan het einde van het afgelopen winterseizoen heb ik een aanpassing gedaan in de helling naar boven. Deze was te lang waardoor de treinen te snel het station reserveerden en bezet hielden voor het verdere verloop van de treinen, om hier meer ruimte op te geven heb ik enkele lange blokken opgedeeld in 2 kortere blokken. Dit moet fysiek nog afgemaakt worden. In iTrain is deze aanpassing al doorgevoerd en dat heeft de afgelopen tijd dat ik wel reed dan ook voor problemen gezorgd. De elektrische scheiding moet nog aangebracht worden en de bedrading moet er nog op aangepast worden. Dit zal een van de eerste dingen zijn die ik ga aanpakken zodat de treinen weer normaal en veilig kunnen rijden. Ook alle rails schoonmaken en de baan geheel stofzuigen om een betrouwbare start te hebben met rijden.

– In het voorjaar heb ik ook een start gemaakt met het geheel opruimen van de (hobby)zolder. Dit heeft reeds geresulteerd in een hoop opgeruimde rotzooi en veel bewegingsruimte. Echter ligt er nog genoeg om naar te kijken! Dit project afhandelen geeft alleen maar meer ruimte en rust. Ook bureau met computer c.q. werkplaatsje is opgeruimd! Het bouwen van huisjes voor op de baan en het ombouwen van treinen kan dan ook weer gebeuren!

– Met een laatst binnengekomen zending uit Lochem (N-spoorstore) kan ik verder met het bouwen van de bergen. De eerste stap tot het dichtmaken van de spanten komt hiermee heel dichtbij. Met gips rommelen laat ik nog wel even achterwegen, eerst eens kijken of ik met het gaas uit de voeten kan komen! Ook ga ik aan de slag met een definitiebestand voor de OC32/NG voor verkeerslichten. Ik heb 1 setje van Mafen mee besteld. Dit bestand zal ter zijner tijd beschikbaar komen op de website!

 

In de pijplijn?

Niet heel veel bijzonders. Het wachten is op de seinen van Mafen, zodra die beschikbaar komen zal het OC32/NG def.bestand bijgewerkt gaan worden met de seinbeelden die ik op dat moment kan toevoegen, het plaatsen van de seinen zal dan weer even wachten in verband met de aankleding van de bergen. Kwa bebouwing op de baan heb ik dan wel weer het een en ander liggen aan huisjes. In de laatste zending uit Lochem zaten dan ook weer 2 bouwpakketjes met daarin 3 huisjes! Deze zullen gebouwd gaan worden om op termijn dan een plaatsje op de baan te krijgen.

Op het gebied van rollend materieel is er totaal niets te melden, ik wil mij voorlopig richten op het bouwen en aankleden van de miniatuurwereld en niet het verder vullen van de vitrine, al weet je het maar nooit met mij! 😉

 

Volg de Facebook pagina voor kleine updates omtrent de bouw, nieuwtjes en andere zaken. Binnenkort zal ik op de website een grotere update geven over de stand van zaken, met foto’s!! 😉