Aansturing

Computer

Een simpele computer volstaat al om dienst te doen voor de besturing van de modelbaan. De betreffende programmatuur is allemaal vrij licht waardoor je absoluut geen zware machine nodig hebt. Zelf heb ik gekozen voor een kleine kast. Deze is makkelijk ergens te plaatsen en staat niet snel in de weg.

Nieuwe machine per 12 april 2020. De huidige machine voldeed toch niet aan mijn verwachtingen en via via kon ik aan een nieuwe machine komen die vele male krachtiger was dan de huidige. Mijn activiteiten en eisen lagen oog hoger dan de oude machine kon leveren.

Specificaties nieuwe machine (links)

Processor: Intel Core i5
Kloksnelheid: 3300Mhz Quad core
Geheugen: 8GB
Harde schijf: 500GB
Videokaart: Onbekend
Besturing: Windows 10 Pro

dvd-speler
USB 3.0
Netwerk aansluiting (RJ45)
2.1 Logitech geluidsinstallatie
Toetsenbord + muis

2x 22inch flatscreen

 

Specificaties oude machine (rechts)

Processor: Intel Celeron Dual Core
Kloksnelheid: 1600Mhz Dual Core
Geheugen: 4Gb
Harde schijf: 1TB
Videokaart: Intel HD graphics 400
Besturing: Windows 10 Home

Intellibox IR

Omdat de aansturing van de modelbaan via een verouderde Intellibox IR loopt was ik genoodzaakt een USB-to-serial kabel aan te schaffen. Deze kabel maakt het door middel van software mogelijk om als ‘com-poort’ te dienen die de IB vereist. Helaas zijn deze kabels vaak vrij kort. Omdat de juiste plaats van zowel de computer als de IB nog niet definitief zijn heb ik een serial verlengkabel gebruik.

Deze verloopkabels zijn goed verkrijgbaar bij de diverse computerwinkels of op internet te vinden. Ik maak gebruik van de CN-104 van Sitecom welke zonder problemen werkt in combinatie met iTrain.

In de toekomst stap ik over op de Intellibox II met USB aansluiting. Deze centrale wordt dan de hoofdcentrale, de IB IR zal dan het veld gaan ruimen. Hiervoor zal een Power 4 booster in de plaats gaan komen. De IB II heb ik reeds in bezet, echter loopt de verbinding met de computer en de baan nog via de Intellibox IR en staat de Intellibox II geschakeld als extra aanstuur unit.

De Intellibox-ir is inmiddels verkocht en vervangen voor een Power4 module van Uhlenbrock. De Intellibox-II is nu de hoofdcentrale.

 

Intellibox II

De aansluiting van een IB-2 verloopt met een USB kabel. Zorg voor de juiste drivers op de computer. In de besturingssoftware (iTrain) en de IB-2 dien je de juist Baudrate in te stellen. In iTrain moet je ook de com-poort selecteren. In verband met de afstand tussen de computer en de IB-II heb ik een USB verlengkabel met versterker er tussen gelegd.

iTrain

Als besturingsprogramma heb ik gekozen voor iTrain. Er zijn genoeg verschillende programma’s te vinden, zowel betaald als gratis. Mijn keuze voor iTrain kwam met name door de ‘Interface’, hetgeen je uiteindelijk op je scherm te zien krijgt.

iTrain is er in enkele varianten, hierin zijn de opties beperkter of uitgebreide, net wat je wilt of wat de baan vereist.
Meer informatie over iTrain: Klik hier