Keerlus oplossing

Keerlus?!

In de opbouw van de modelbaan is een keerlus vaak niet te voorkomen. Tenzij je een ovaaltje of rondje hebt. Bij een grotere baan wordt al snel na het station een (niet zichtbaar) schaduwstation aangelegd om de treinen op te kunnen ‘parkeren’ tot deze weer over de baan mogen rijden. Dit is heel vaak de keerlus. Zo heb ik er dus ook mee te maken! Na mijn station rijden de treinen direct een tunnel in naar het volgende ‘dorp’, deze is er natuurlijk niet, maar dat is het idee. De trein komt dan op een lager gelegen opstelterrein uit. Als de trein weer mag vertrekken, komt deze die tunnel weer uit, terug van het voorliggende dorp. Hij is immers aan die kant weggereden en zal, zoals meestal, via die kant ook weer terug komen. Daar heb ik dus een keerlus liggen. Om het lange verhaal kort te maken: Kortsluiting op de baan!

Oplossing

Er zijn diverse manieren om het probleem op te lossen. Ik heb gekozen voor de manier van ‘detectie’. Zodra de trein de eerste sectie binnenrijden ziet de keerlus module dat en schakelt direct de spanning om zodat de trein zonder kortsluiting door kan rijden en 2e deel in. Als de trein geheel in dit deel is kan die doorrijden het volgende deel in, ook dan ziet de keerlus module dat en schakelt razendsnel en niet merkbaar om zodat de trein zonder kortsluiting de keerlus weer kan verlaten.

Er zijn ook modules die op basis van kortsluiting schakelen, deze heb ik niet in gebruik en de precieze werking hiervan is mij onbekend, enkel dat er een zeer kleine kortsluiting ontstaat waarop de module omschakelt. Echter wil ik nergens iets van kortsluiting hebben (ook al is het zeer klein en minimaal) om op de langere termijn mogelijk schade te veroorzaken aan de treinen of de baan.

Onderstaande modules heb ik in gebruik of ga ik gebruiken. Beide modules werken op basis van detectie waardoor de treinen zonder kortsluiting in 2 richtingen kunnen rijden, de module doet verder al het werk!

Aantal keerlussen (modules):
Rosoft xTreme keerlus: 3 stuks
DTS Keerplus 3: 1 stuks

Klik op de module of op het plaatje voor meer informatie en manier van aansluiten.

Domburg Train Support

Keerplus 3

© Domburg Train Support
© RoSoft